Osebno vozilo s priklopnikom BE kategorije

Osebno vozilo s priklopnikom BE kategorije

V kategorijo BE spadajo skupine vozil, sestavljene iz motornega vozila kategorije B, ki mu je dodano priklopno vozilo in največja dovoljena masa te skupine vozil presega 3.500 kg.

Če skupina vozil presega 3500 kg, a ne presega 4250 kg, lahko opravite le praktičen del izpita (koda 96). Za kodo 96 ne potrebujete tečaja cpp, teorije na izpitnem centru in tudi ne zdravniškega spričevala. Potrebno je opraviti predpisan program vožnje (min. 9 učnih ur) in izpit pred izpitno komisijo. Pogoj za kodo 96 je, da že imate vozniško dovoljenje B kategorije.

Če želite izpit za skupino vozil BE, kjer NDM presega 4250 kg potrebujete:

Zdravniški pregled

Zdravniško spričevalo potrjuje, da je kandidat telesno in duševno sposoben za vožnjo motornih vozil. Pregled se opravi v ambulanti medicine dela prometa in športa. Veljavnost zdravniškega spričevala je 3 leta, razen ob omejitvah, ki jih določi zdravnik.

Tečaj in izpit iz CPP

Tečaj CPP obsega zakonsko določenih 20 ur (osnovni tečaj) + 12 ur (dodatni del tečaja za BE kategorijo) . Poteka v sodobno opremljeni učilnici na sedežu naše šole vožnje v Sinji gorici. Tečaji potekajo v popoldanskem času. Na tečaj CPP se lahko prijavite z osebnim obiskom v naših poslovnih enotah, preko telefona ali spletne prijavnice! Nudimo tudi knjigo Varna vožnja za ceno 25€. Veljavnost uspešno opravljenega izpita iz teorije je tri leta.

Prva pomoč

Ker je pogoj za BE kat. že opravljen izpit B kat., tečaj prve pomoči velja od prej.

Teorija na izpitnem centru

Ko kandidat dopolnil predpisano starost 18 let in že ima vozniško dovoljenje B kategorije se lahko prijavi na teoretični del izpita.

Za prijavo potrebujete:

  • evidenčni karton vožnje,
  • zdravniško spričevalo,
  • kartonček prve pomoči (ali vozniško dovoljenje B kat),
  • osebni dokument,
  • stroški teorije so cca 32 €.

Veljavnost teorije na izpitnem centru je 36 mesecev.

Praktično usposabljanje (vožnja z vozilom)

Z vožnjo lahko pričnete, ko na izpitnem centru opravite teoretični del izpita. Pri vožnji je potrebno opraviti predpisan program vožnje, minimalno je 20 učnih ur do prijave na izpit. V naši avtošoli opravljamo izpite na izpitnih centrih v Ljubljani ali Postojni. Cena izpitne vožnje je 15,44 €. Tudi če ste tečaj cpp opravili v drugi avtošoli, lahko z vožnjo nadaljujete pri nas.